Egenart

This fable is a translation to Swedish from a fable originally written in Dutch by Femmka. You can read her English translation on her own blog:     https://www.femmka.net/english/simply/#more-437

 

IMG_20150114_232345

Den här fabeln innehåller en hel del anspelningar på holländsk kultur och traditioner.

För att underlätta för utländska läsare förklarade Femmka dessa anspelningar.

En * efter ett ord betyder att ni kan finna en förklaring efter fabeln.

 

“HEJ SORK,“ ROPADE MURMELDJURET.

De flög i varandras armar och virvlade runt i en piruett som bara sorken och murmeldjuret kunde göra varje vår i slutet av april på magnoliafesten.

“Hej där,” ropade vesslan*, som de nästan snurrade på. “Se upp!”

“Var inte rädd,” sade duvan. “Allt kommer att gå bra!”

“O”, sade vesslan, som försökte tro det. Han kom inte så ofta ut ur sin håla och då mestadels när det var lugnt, men under den årliga magnoliafesten ville han också ta del av den vänliga stämningen mellan alla djuren på den öppna platsen runt magnolian, som då stod i full blom.

“Likt en drottning*,”tänkte skatan, som denna dag tog ut onödiga möbler(och sådant som han hittat någon annanstans) och erbjöd dem i byteshandel.

“Hej, skata,” sade fåret som varje år kom för att se, om hon kunde hitta sitt femte ben*, men inte heller i år var det något som passade.

“Återigen ingenting,” sade göken som letade efter en kläpp*.

“Ha, du är tillbaka,” hälsade fiskmåsen svalan, som hade varit borta långt och länge. Magnoliafesten var alltid den tidpunkt när han återvände. Då hölls det tävlingar i konstflyg, och det gillade svalan. Inte att undra på, med sin kostyms vackra skört såg han mycket chic ut och var som gjord för rundflykt. Fast de sista åren hade han fått mer och mer konkurrens av fiskmåsen, som ihärdigt övade glidflyg i hög hastighet och som kunde dyka ett spektakulärt J och W*.

“Kommer du,” sade fjärilen till trollsländan, som suckade, därför att hon alltid tyckte det var jobbigt att lämna sin lilla vrå. Fjärilen fladdrade från den ena till den andra och hade ett ord eller ett lyssnande öra för alla. Sländan lät sig gärna dras med, eftersom fladdrandet muntrade upp henne, liksom den orange solensom oftast kom ut en stund på festen.

“Hurra!” ropade griskultingen, lammet och fölet när kon visade sig, för denna dag gjorde hon en speciell brun mjölk åt dem*. I smyg gjorde hon också osten lite kryddigare den här dagen. Magnolian fann sig villigt i festen men egentligen ville hon inte vara medelpunkten utan bara vara vanlig**. Och därför åt hon inget fantasifullt på sina smörgåsar den dagen utan bara vanlig ost***.

“Ra-ta-ta-ta!” trumpetade elefanten och pingvinen spelade trummor. De marscherade runt tills det blev mörkt*. Sedan kom hela familjen eldfluga som i varierande mönster och formationer lyste upp** magnoliablommorna.

“O” och “A”, utropade alla djuren mot slutet av en vacker dag. Förutom giraffen som var vemodig.

“Ibland”, tänkte han, “skulle jag vilja vara mindre lång, se mindre på en och samma gång, mindre möjligheter, mindre svårigheter. Då vill jag bara vara som alla andra, bland alla andra, som alla andra göra min egen grej på festen.”

“Ibland”, tänkte giraffen i april under magnoliafesten på våren i djurens skog.

*vesslan…. Vi har ett holländskt talesätt: att vara rädd som en vessla. Jag vet inte, om vesslan är ‘känd’ internationellt som en rädd och lättskrämd varelse.

*Likt en drottning…. Det här är en anspelning på vår Drottningdag i Holland.  Det började som en dag för drottning Wilhelmina i slutet på 1800-talet. Den hölls den 31 augusti, på hennes födelsedag. 1948, fick vi drottning Juliana och hennes Drottningdag var på hennes födelsedag, 30 april. När vi fick drottning Beatrix, kröntes hon den 30 april och hon gjorde det till Drottningdag under sin regering (därför att hennes födelsedag var den 31 januari; inte ett datum passande för alla utomhus aktiviteter som hade blivit tradition den 30 april. Nyligen fick vi kung Alexander och nu har vi en Kungsdag den 27 april (vilket är hans födelsedag).

*onödiga möbler
På Drottningdagen brukar vi erbjuda till försäljning onödiga grejer från vinden eler källaren. Vem som helst kan lägga ut en filt på gatan med allt de vill sälja.

*femte ben
På holländska har vi ett talesätt: Jag söker ett får med 5 ben, vilket betyder att du letar efter en person vars talanger är väldigt mångsidiga, och begär en (nästan) omöjlig kombination av färdigheter.

* kläpp
På holländska har vi ett talesätt: att höra klockan slå men inte veta var kläppen hänger. Vilket betyder att man inte känner till någots ursprung eller detaljer. Och vi har klockor, gökur, som vanligtvis har det gamla systemet med en pendel och varje timme (eller halvtimme, eller kvart) hoppar en liten gök ut och ropar: koko, koko.

*J och W
Detta syftar på Jonathan Livingston Seagull, a bok skriven av Richard Bach. Den har gjorts till en film, med musik av Neil Diamond. Den hanlar om en fiskmås som inte vill hålla sig till flockens normer. Han vill spränga gränser och se vad en fiskmås skulle kunna åstadkomma, om han gick in för att flyga högt och fort.

*orange sol
Ännu en hänvisning till Drottningdagen. Vår nationalflagga är röd/vit/blå, men vi brukar lägga till ett orange band, eftersom namnet på vårt kungahus går tillbaka till prins William av Oranien (Oranje på holländska = orange min anm.) Det är därför vår nationalfärg under idrottsevenemang är orange, och det är därför vi på drottningdagen (30april) säger att solen är ‘orange’ när den tittar fram mellan molnen på den dagen.

*brun mjölk…& **vara vanlig… &*** vanlig ost
Drottning Juliana var känd för sin önskan att bara vara en ‘vanlig kvinna’. Runt jul bjöd hon hem några barn att fira med hennes egna barn. Hon ville själv hälla upp varm choklad åt dem, som vilken som helst annan mor.   Queen Juliana was known for her desire to be ‘just a woman’. Och i Holland, när vi talar om inget fantasifullt att äta, säger vi ‘bara en brödlimpa med lite ost på den’,  och syftar då på det enklaste mål vi vet.

*tills det blev mörkt…& ** eldflugor lyste upp
När jag var ung på Drottningdagens kväll gick vi till torget, där stadens mässingsorkestrar höll en parad och marscherade runt i olika formationer, medan de spelade sin musik. Och därefter var det fyrverkeri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s