Tillsammans ser vi framåt

This is a translation to Swedish by one of Femmka’s fables. To read it in English click here!
En efter ett ord betyder att det finns en förklaring efter fabeln.

DET VAR STOR UPPSTÅNDELSE skatingI DJURENS SKOG,
eftersom det var kalltInte bara lite kallt. Väldigt kallt. Sländan kippade efter andan eftersom hon var stel av kylan. Fåret var alltid känsligt för hennes andnöd och han var glad att det den här gången inte berodde på känslor, så att han kunde hjälpa henne genom att erbjuda lite utrymme mellan de praktfulla yllelockarna i hans päls. Dessutom var vintern ingen stor sak för honom. Låt bara dina lockar bli lite längre och du behöver inte bry dig om kylan.. Ibland tyckte han att livet skulle vara komplicerat om man inte var ett får, men å andra sidan, visste han inte riktigt vad komplicerat var, så han brydde sig egentligen inte.
“Hej”, hörde fåret med sländan i sin päls. De tittade upp.
“Hej”, pep sländan lite spänt men absolut inte ovänligt. Man bör välkomna främlingar vänligt, även om man är något spänd.
“Hej”, sade fåret också. Han var aldrig en av de snabbaste, men absolut inte mindre vänlig än trollsländan.
“Jag är nyfiken”, sade snöripan, eftersom det var han, “var tävlingen kommer att äga rum”.
“Tävlingen?” frågade fåret och trollsländan, medan de tänkte mycket hårt.
“Ja, helvetesloppet”*, sade snöripan. “det hårda loppet när det har varit frost och vi tävlar på inlandsis om att bli den första som har varit på alla 11 öppna platser”. Med fjädrar på sina fötter och runt näsborrarna, var han helt redo för det.
“O”, sade fåret på sitt eget sätt och sländan instämde.
“Ja, ja”, sa hon, “naturligtvis. Det är frost i skogen igen! ”
“N-n-n-naturligtvis”, sade också racerankan, som hade en tendens att stamma lite när han var upphetsad.
“Magnolian”, sade nyckelpigan, som kände till is, eftersom man trots allt kan röra sig till musik också på den, “vår tuffa tur startar vid det öppna utrymmet kring magnolian”.
“J-j-ja”, stammade racerankan “, och den som har fått sitt k-k-kort stämplat på alla 11 öppna p-p-platserna, kommer tillbaka dit för att a-a-avsluta nära magnolian”.
“Ingenting för mig”, sade tusenfotingen och rös, “Jag skulle inte våga gå på tunn is. Jag njuter bara av att just ha knutits upp. Ett fall och det skulle knyta sig för mig igen “.
Isbjörnen kom gungande förbi. Djuren gillade att titta på hans stora svängande steg. Det såg ganska komiskt ut och han talade också med en konstig accent, men de högaktade alla honom, eftersom han ändå en gång hade kommit tvåa.
“Besynnerligt”, ansåg giraffen, “denna uppståndelse varje år pga det här tuffa loppet, det medan frosten sällan är tillräckligt kraftig för att man ska kunna åka på den”.
“Att se fram emot det, skapar samhörighet, oavsett om det åks eller inte”, sade ugglan allvarligt.
Och alla djuren var eniga om att detta var väl sagt.

* helvetesloppet, det tuffa loppet…

grandfather2

Min morfar som lyckades köra hela Elvastadslopper 1942.


Denna fabel bygger på den nederländska

traditionen “Elvastadsloppet”,
på nederländska 
Elfstedentocht.

När frosten har varit tillräckligt kraftig och långvarig, är inlandsvattnen (kanaler, floder, sjöar, etc) i den norra provinsen Friesland frusna och man kan åka från stad till stad. Provinsen har 11 städer med gamla stadsrättigheter och de omfattas alla i detta lopp på cirka 200 kilometer. Det första Elvastadsloppet ägde rum 1909 och hittills har det har åkts 15 lopp. Det var aldrig möjligt att ha ett lopp varje vinter, men sedan 1960-talet, på grund av att industrier startades (som använder vattenvägarna att dränera deras varmvatten) och på grund av ekonomiska intressen (isbrytare så att ekonomisk trafik på vattenvägarna kan fortsätta) har det blivit mer och mer sällsynt att loppet organiseras. Efter det allra värsta loppet 1963, var det först 22 år senare som ett nytt lopp kunde organiseras. Det kom två i följd sedan (även ett 1986), men det sista vi hade var för 20 år sedan 1997.

När vintern ger frost i Nederländerna, börjar folk prata om Elvastadsloppet , även om frosten är bräcklig och inte långvarig. Det är ett kollektivt minne av allt hjältemod runt denna turné.

För att få en bild från det värsta loppet någonsin, Helvetet -63, klicka här!

Här är slutet på 1997 års lopp, kolla vem som kom tvåa!

Och här är intryck från Elvastadsloppet, 1942, i vilket min morfar, Berend de Jong, deltog som amatöråkare. Han körde hela loppet tillsammans med sina två svågrar.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s